Thursday 7 June 2018

KEROPOK BATANG DIGORENG SEBELUM DIMAKAN

Keropok batang sejenis makanan terkenal di Kelantan. Dinamakan keropok batang disebabkan dibentuk seperti batang. Keropok batang sebenar hampir sama dengan keropok lekor. Cara membuatnya sama, kecuali dari segi kandungan bahan dan ukuran keropok yang telah disiap.

Keropok batang dan keropok lekor diperbuat daripada isi ikan laut dan campuran sagu dan sedikit gram. Terdapat juga keropok batang yang dicampurkan dengan tepung kanji. Keseluruhan ramuan tersebut akan diuli dan digentel panjang bertali, sebelum direbus di dalam air panas.

Perbezaan keropok batang berbanding keropok lekor ialah dari segi kandungan ikan yang kurang. Kandungan keropok lekor mengandungi lebih banyak ikan berbanding keropok batang. Keropok batang dibentuk lebih besar berbanding keropok lekor.

Disebabkan kandungan ikan yang banyak, keropok lekor sesuai dimakan tanpa digoreng. Namun, keropok batang 'mesti' digoreng sebelum boleh dimakan.

Memandangkan kandungan ikan yang tinggi, harga keropok lekor lebih mahal berbanding keropok batang. Rasa keropok lekor lebih lembut berbanding keropok batang.

No comments:

Post a Comment