Friday, 4 October 2024

KEISTIMEWAAN KHASIAT MORINGA

 
Pokok moringa berasal India, tumbuhan perubatan cukup terkenal. Pada dasarnya, moringa ini dikatakan kaya dengan nutrien.Justeru, pokok moringa turut dikenali “pokok kehidupan” kerana kemampuannya dikatakan dapat mengurangkan kesakitan dan risiko penyakit jantung, ulser dan penyakit kronik lain.
 
Dalam perubatan tradisional, hampir semua bahagian pokok ini digunakan termasuk daun, kulit kayu, akar dan getahnya. Di Amerika Syarikat moringa popular dijadikan daun serbuk, suplemen dan rumusan dalam bahan penjagaan kulit.
 
Pokok moringa kaya khasiat itu sebenarnya bukan sukar diperoleh. Mudah ditanam dan tidak sukar penjagaannya.
 
Pokok moringa dikenali dengan banyak nama di Malaysia seperti rembungai, remunggai, lemunggai, merunggai, gemunggal, murungai, pokok kelor dan beberapa nama lain mengikut tempat.
 
Di negara kita daun, akar dan buah pokok moringa ini banyak kegunaannya dijadikan herba perubatan begitu juga kacang atau buah moringa yang digunakan dalam masakan seperti sayur goreng, masak lemak cili padi, digoreng bersama telur, kari dan banyak lagi jenis masakan yang dicampurkan dengan daun ini yang mampu menyedapkan masakan itu selain mempunyai kandungan nutrisi yang sangat tinggi.
 
Daun moringa segar setanding dengan 7 kali vitamin C yang terdapat pada buah oren dan 4 kali vitamin A yang terdapat pada lobak merah.
 
Daun moringa juga kaya dengan kalsium iaitu kira-kira 4 kali ganda kalsium yang tinggi seperti yang ada pada susu. Kandungan kalium yang sangat tinggi 3 kali ganda yang terdapat pada pisang.
 
Daun moringa mempunyai dua kali ganda protein seperti yogurt.
 
Manakala daun moringa kering setanding dengan 10 kali ganda vitamin C yang ada pada buah oren. Setanding dengan 10 kali ganda vitamin A yang ada pada lobak merah.
 
Daun moringa kering juga mempunyai 17 kali ganda kalsium yang tinggi yang ada pada susu. Mempunyai 15 kali ganda kalsium yang tinggi yang ada pada pisang. Setanding dengan 8 kali ganda protein yang ada pada yogurt.
 
Moringa yang kaya antioksidan membantu mengatasi tekanan oksidatif. Tekanan oksidatif kronik ialah ketidakseimbangan antara jumlah antioksidan dan radikal bebas dalam sel.
Ia dikaitkan dengan perkembangan penyakit kronik seperti kanser, penyakit jantung, dan diabetes.
 
Pokok moringa penuh dengan sebatian fenolik, iaitu molekul dengan sifat antiradang.
Flavonoid, fenolik dan karotenoid adalah sebatian fenolik ada dalam pokok moringa.
 
Penyelidik mendapati sebatian fenolik seperti flavonoid boleh meningkatkan kesihatan sistem imun, mencegah penyakit kronik dan melawan keradangan.
 
Satu kajian mendapati tumbuhan moringa boleh membantu menangani malnutrisi, yang berlaku apabila anda tidak mendapat cukup atau terlalu banyak nutrien atau tenaga.

Daun dan biji moringa mengandungi vitamin, mineral dan lemak yang membantu mencegah malnutrisi.

No comments:

Post a Comment