Thursday, 28 June 2018

PROSES MENDAPATKAN MADU LEBAH TUALANG

Untuk mendapatkan madu dari lebah liar amat sukar. Pemungut madu lebah perlu berdepan kesukaran dan resiko untuk mendapatkan madu yang mendapat permintaan ramai kerana khasiat, kebaikan dan manfaat yang tinggi.

Madu lebah yang terdapat di pokok tualang dikatakan paling berkhsiat dan berkualiti tinggi. Proses mendapatkan madu lebah dari pokok tualang amat mencabar dan berbahaya.

Pokok tualang terdapat di tengah hutan belantara. Selain terpaksa meredah hutan, cabaran mendapatkan madu lebah di pokok tualang ialah ketinggian pokok tualang. Purata ketinggian pokok tualang adalah 100 hingga 150 kaki.

Untuk memanjat pokok tualang perlu menggunakan sigai yang dipasang pada pokok. Sigai dijadikan tempat berpijak semasa naik ke atas dan ketika proses mendapatkan sarang lebah.

Memungut madu lebah tualang tidak boleh dilakukan berseorangan sebaliknya berkumpulan. Ini ada yang perlu naik dan yang lainnya membantu dari bawah.

Operasi memungut madu lebah dibuat pada sebelah malam untuk mengelirukan ibu lebah. Jamung dipasang dan direnjis ke bawah untuk menarik perhatian ibu lebah turun ke bawah.

Apabila ibu lebah tidak berada di sarang, pemungut madu lebah akan melakukan proses memungut dalam keadaan gelap. Pemungut madu menaikkan tong atau besen untuk mengumpul madu.

Tali besar diguna untuk menaikkan tong dan hanya sebahagian sarang lebah diambil untuk diletak dalam tong sebelum dibawa turun menggunakan tali saiz kecil. Jika disengat lebah, petua menghilangkan bisa sengatan lebah itu ialah dengan meletak madu di tempat gigitan serangga itu.

Proses memungut madu lebah tualang perlu diselesaikan sebelum jam 4 pagi. Jika cuaca terang, lebah akan terbang ke sarang semula dan pemungut madu pasti terdedah kepada bahaya disengat.

Istimewanya madu tualang ialah selain bermutu, manisan itu antipengoksidaan, antikanser dan antibakteria. Sebab itu madu lebah pokok tualang mendapat permintaan tinggi biarpun harganya lebih mahal berbanding madu lain.

Aktiviti memungut madu tualang dilakukan pada Februari hingga Mei. Sebanyak 50 kilogram (kg) hingga 80kg madu boleh diperoleh dari sebatang pokok tualang.

KATA BESTARI UNTUK DIRENUNG: Kata bestari untuk direnung - suami yang bekerja memungut madu lebah sanggup berdepan ribuan ekor lebah untuk membawa balik sebotol madu ke rumah. Namun, suami tidak sanggup berdepan dengan isteri untuk membawa seorang madu pulang ke rumah. Jadi, fikirkan siapa lebih ‘bisa’ di antara lebah dan isteri.

No comments:

Post a Comment