Kopi mengandungi
kafeina yang bersifat meningkatkan tekanan darah. Jadi, ramai orang yang
mengalami tekanan darah normal berhenti daripad meminum kopi.
Sebenarnya, peningkatan darah berlaku secara sementara. Sesetengah peminum kopi
tegar mengalami toleran terhadap kopi. Mereka langsung tidak mengalami
peningkatan tekanan darah pada jangka panjang.
Itulah sebabnya kadang-kadang kita dengar, terdapat individu yang biasa minum
kopi bercawan-cawan setiap hari namun mereka tidak mengalami tekanan darah tinggi
hingga umur tua.
Maksudnya ialah kesan fisiologi dari segi peningkatan tekanan darah akibat
minum kopi secara tegar adalah berbeza-beza antara seseorang dengan yang
lain.
Orang Barat minum kopi tanpa gula atau gula yang ditambah pada jumlah ala
kadar. Orang Timur termasuk penduduk negara kita tidak mengira bangsa memang
terkenal minum kopi bergula. Minum kopi susu pada hakikatnya juga mengandungi
gula.
Keburukan penambahan gula dalam kopi seperti yang biasa dilakukan oleh penduduk
di negara-negara Timur ialah ia meningkatkan paras insulin di mana jika ia
diambil secara kerap dipercayai akan menyebabkan pembentukan kekebalan insulin.
Kekebalan insulin merujuk kepada keadaan di mana hormon insulin tidak dapat
berlabuh pada reseptor insulin yang terletak pada membran plasma atau membran
sel.
Jika berlaku secara berterusan ia dikatakan boleh menyebabkan pembentukan
diabetes jenis 2.
Sesetengah pakar berpendapat penambahan susu, krimer bukan berasaskan susu,
gula, pelbagai jenis pemanis lain dan perisa ke dalam bancuhan kopi menyebabkan
peminum tidak dapat mengecap sifat terapeutik kopi. Amalan tersebut juga
dipercayai berpotensi berbahaya kepada kesihatan.
Gabungan pelbagai antioksidan semula jadi kopi merupakan sebahagian dari bahan
yang membantu peminum kopi menjadi sihat. Kajian menunjukkan penambahan susu
dalam kopi boleh mengganggu penyerapan asid chlorogenic.
No comments:
Post a Comment