Monday, 15 August 2022

CARA MUDAH MEMASAK SURO

 
Di Kelantan, bubur asyura dipanggil suro. Suro Kelantan bukan dalam bentuk bubur. Apabila masak, suro Kelantan akan membeku atau mengeras. ia tidak kekal sebagai bubur atau ada cecair.

Proses memasak suro Kelantan mengambil masa yang lama. Lebih kurang enam hingga lapan jam. Memang memerlukan banyak tenaga untuk mengacau suro. Selain perlu mengacau secara berterusan sepanjang tempoh masa memasak, perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah menjaga tahap kepanasan api.

Pada masa dahulu, sumber api daripada kayu api. Untuk menghidupkan api sekata dan berterusan memerlukan pengawasan rapi dengan memasukkan kayu secukupnya. Kandang-kadang api akan padam atau sekadar nyalaan kecil sahaja. Pada ketika lain pula api terlalu marak sehingga terpaksa dibuang separuh agar tidak terlalu panas sehingga berkerak atau hangit.

Pada masa dahulu, tempak memasak suro menggunakan kawah besar yang diletakkan di atas rokmo yang dibuat dengan menggali lubang di bahagian tanah. Pembinaan rokmo bagi memasti kedudukan kedudukan kawah sama paras di atas tanah dan api dapat memanas secara lebih maksima, selain kesan panasnya tidak terus kepada individu yang mengacau suro.

Segala kesukaran dan cabaran memasak suro sekarang ini seakan menjadi semakin mudah apabila menggunakan dapur memasak gas. Penggunaan penunu gas bukan sahaja memudahkan kawalan api, tetapi juga tempat memasak juga boleh dibuat di kawasan bersimen, bertar, tanah, pasir dan sebagainya dengan mudah.

Proses memasak boleh dilakukan di bawah bangsal, tempat kereta rumah bahkan dalam kawasan dewan.

Penggunaan penunu gas memang banyak kelebihan. Besar kecil api boleh dikawal dengan mudah. Jadi, tidak perlu ‘jong api’ yang tugasnya memastikan api sentiasa menyala mengikut kadar yang diperlukan.

Penggunaan penunu gas adalah cara mudah untuk memasak suro.

No comments:

Post a Comment