Kuih akok sejenis kuih tradisional popular di Kelantan. Bagaimanapun, kini ia turut diminati di luar Kelantan. Biasanya dibuat berbentuk
bujur, ikut acuan buah bahulu. Akok rasanya manis bertelur.
Cara
pengandungan dan pembakaran merupakan faktor yang menjadikan sesuatu kuih akok
itu sedap. Pada kebiasaannya akok nisan berwarna gelap, sementara akok daun
pandan dan akok kemboja bewarna hijau pucat.
Rahsia resipi
kuih akok adalah berkait rapat dengan proses penghasilan kuih akok yang
memerlukan penggunaan telur yang banyak. Kuih akok yang tawar atau tidak sedap
berpunca mempunyai banyak tepung.
Cara
pembakaran menggunakan sarang dipanaskan menggunakan sabut kelapa atau arang
juga mempengaruhi aroma rasa.
Akok biasanya dihasilkan bagi jualan harian disebabkan tidak tahan lama, kecuali disimpan di dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment