Wednesday, 31 August 2022

CARA CUCI SIPUT SUDUT SEBELUM DIMASAK

 
Siput sedut ada banyak jenis. Ia berbeza mengikut rupa bentuk dan nama panggilan di kawasan tertentu. Apapun nama dan bentuknya, siput sedut ada penggemar yang menjadikan makanan yang cukup istimewa. Hidangan yang paling biasa bagi siput sedut ialah masak lemak cili api.

Siput sedut banyak hidup di kawasan sungai berlumpur atau berselut.  Banyak lumpur dan selut akan melekat pada cangkerangnya.  Jadi, sebelum dimasak, proses pembersihan teliti amat penting.

Hampas kelapa dan buah limau boleh membersihkan siput sedut. Kaedah yang betul mengelakkan sajian berbau. Berikut kaedah boleh diikuti:
- Masukkan siput sedut yang telah dibilas dengan air ke dalam sebuah bekas. Selepas itu masukkan hampas kelapa.
- Gaul hampas kelapa pada siput sehingga rata dan meliputi ke semua siput tadi. Biar semalaman. Boleh juga dibiarkan selama dua jam. Basuh siput tadi sehingga bersih dan sedia untuk dipotong. Ia akan menghilangkan bau lumpur.
- Jika anda membeli sehari sebelum dimasak, letak siput sedut dalam baldi. Kemudian taburkan hampas kelapa. Pastikan permukaan baldi ditutup dengan tapis dan tindih dengan benda berat seperti lesung batu untuk mengelakkan siput keluar merayap.
- Cara lain untuk membersihkan siput sedut adalah dengan merendam siput di dalam air hirisan limau atau lemon yang telah ditambah garam. Rendam dalam masa 10 minit. Selepas itu bilas dengan air paip.

No comments:

Post a Comment