Buah
kelubi atau asam kelubi, juga dikenali asam paya sejenis tumbuhan dalam
keluarga pokok palma. Pokok kelubi hampir sama dengan pokok nipah tetapi lebih
kecil.
Pokok
kelubi tubuh di kawasan paya hampir sama dengan pokok nipah, tetapi lebih ke
darat. Mempunyai buah yang rasanya sangat masam. Buah kelubi boleh dijadikan
jeruk kelubi.
Kalau
hendak dimakan dicicah gula atau garam, ramai yang tidak sanggup merasai
masamnya. Jadi cara untuk menjadikan buah kelubi boleh dimakan dengan sedap
ialah dengan membuatnya jeruk.
Buah
kelubi terlebih dahulu dikupas kulit. Kulit kelubi lebih tebal berbanding
salak. Jadi, elok diguna pisau untuk mengupasnya.
Proses
menjeruk kelubi dimulai dengan merendam dalam garam untuk semalaman. Kemudian
air garam itu dibuang. Masukkan pula air gula atau gula kasar. Gula kasar itu
akan mencari sendiri dan membentuk kuah bersama air yang keluar dari buah
kelubi.
Kalau
tidak mahu direndam terlebih dahulu dalam air garam, boleh terus dimasukkan
gula.
Boleh
juga masukkan gula melaka dan cili untuk menambah rasa. Ada juga mencampurkan
dengan sedikit budu. Memang pelik cita rasa itu, tetapi ada mencubanya dan menyukainya.
Sedap juga jika dicampurkan dengan asam boi.
Tutup
bekas dan simpan untuk beberapa hari. Boleh disimpan pada suhu bilik atau di
dalam peti sejuk.
Berapa
hari perlu dijeruk? Terpulang kepada anda. Biasanya dua atau tiga hari agar air
gula meresap masuk di dalam buah kelubi. Buah kelubi jeruk akan sedikit nampak
kecut apabila air kelubi keluar hasil proses osmosis.
Untuk
lebih enak, simpan ia di dalam peti sejuk. Ambil dan makan ketika masih sejuk.
Air jeruk memang rasa sedap ketika sejuk.
No comments:
Post a Comment